ponedjeljak, 20. rujna 2010.

Dom naroda kao dio nove političke paradigme

Problem nikad ne može biti riješen istim načinom razmišljanja kojim je i stvoren.

A. Einstein

KOMUNIKACIJA

„Ono što je očaravajuće jest da je Um zatvoren u lubanji jedinke potpuno beznačajan za okolne jedinke, a da postaje značajan kada i ako se Um otvori prema drugim jedinkama i započne komunikaciju. Komunikacija je alat kojim doživljavamo drugi Um.“ (Zoc)

Bez komunikacije nema društva. Ona je njegova osnovna pretpostavka. U tom je smislu, izum pisma bio eureka događaj koji je omogućio odvijanje komunikacije na daljinu između vrha i dna društvene piramide kroz tisućljeća. Problem je u tome što je u vidu demokracije, informacija od dna do vrha stizala u već poprilično „krnjem“ obliku, te je od vrha ka dnu stizala u obliku zakona, dakle, naredbe od strane manjine ka većini.

Pojavom telefona opet eureka – omogućena je direktna komunikacija na daljinu i bilo je samo pitanje vremena kada će dogoditi – internet. Po mojem skromnom mišljenju, internet je pojava koja predstavlja prekretnicu u povijesti jer omogućuje brzo i direktno povezivanje svih pojedinaca ili grupa na istoj razini, direktnu izmjenu informacija, ideja, vizija, te stvaranje novih koncepata i rješenja. Tu nema granica država, ubitačne birokracije, sve je dostupno u svakom trenutku. Na internetu svijet pripada svakom pojedincu i svaki pojedinac ima pravo priključiti se grupi ili stvoriti svoju grupu.

ŠTO TO ZNAČI NA POLITIČKOM PLANU?

Znači promjenu mentalnog sklopa običnog građanina.
Naime, što je hijerarhijski (piramidalni) sustav učinio čovjeku? Uzmimo primjer životinje i kaveza. Ako životinju nekoliko puta u isto vrijeme pošaljete u kavez, ona će se na to naviknuti i krenut će u to doba sama u svoj kavez – neće se pitati zašto, neće vidjeti niti jednu drugu mogućnost oko sebe, ona će i dalje tražiti svoj kavez u to vrijeme, te će još i svoje mladunce naučiti da je kavez njihov svijet. Običan građanin danas ne shvaća da je u kavezu, te izvan ideologija, nadahnutih vođa, ustaljenih političkih režima, šefova, itd., ne vidi nikakvu mogućnost za sebe. On čeka da mu netko naredi što da radi. DANAŠNJI PROSJEČNI GRAĐANIN JE ZABORAVIO RAZMIŠLJATI, on samo zna prihvaćati naredbe šefova i vlasti.
S tim u vezi, hijerarhijske organizacije ne samo vlasti, već i poslovnih tvrtki uče svoje djelatnike neodgovornosti, te ih lišavaju motivacije jer za sitne pare automatski odrađuju dio posla nekog sistema koji uopće ne razumiju, niti vide direktan proizvod svoga rada čime se gubi motiviranost – svedeni su na kotačiće bez svijesti o sebi.

Cilj Doma naroda u tom smislu bio bi okrenuti priču (i mentalni sklop) naopačke: politika ne pripada pojedincima, ona je osnovna dužnost svakog građanina kao člana zajednice u kojoj živi. Kako?
Tako što bi DN bio nacionalna mreža za povezivanje što većeg broja građana u interesne skupine (čvorišta) koje ne bi čekale naredbu, već bi rješenja nalazila upravo međusobnom komunikacijom, a uz pomoć stručnjaka iz svih područja ljudskih djelatnosti u RH. Npr. : grupa siromašnih seljaka kojima je pun kufer svega ne znaju što ni kako – imaju neke ideje, ali ne znaju da li je i kako to moguće. Uputiš ih u DN gdje naiđu na još neke sa istim problemima, a tamo djeluju i kompetentni ljudi koji im u skladu sa zakonom kažu što i kako im je činiti, tj. udružiti se u udrugu, pa jedan ima traktor, drugi zemlju, treći treće i kako to uspješno pretvoriti u samozapošljavanje i zaradu. Za primjer treba uzeti u obzir one koji su nešto uspjeli napraviti prije njih. Dakle: povezivanje, razmjena informacija, snimanje situacije, savjet stručnjaka, pokušaj realizacije u stvarnosti.

S vremenom bi se dogodilo da bi srednji građanski sloj i seljaci ojačali u svojim glavama i idejama i ciljevima do te mjere da bi se i zakoni morali sve više prilagođavati upravo njima. I to je cilj: ne biti bespomoćni kotačić, već ključ i centar svoga svijeta kojeg stvaraš sam.

Internet je omogućio najprirodnije stanje za čovjeka, samo ga treba osvijestiti. Nikakve ideologije, nikakvi vođe ni šefovi: mreža sam-svojih-majstora, interesnih grupa, koje rade na samoostvarenju i općem zadovoljstvu u društvu.


Nadopuna:

http://hijerarhija.blogspot.com/

http://www.kgz.hr/default.aspx?id=704

Nema komentara:

Objavi komentar